Anexita, boala cu simptome neglijate, ce poate duce la infertilitate. Cum sa o eviti

tratament pentru anexita

Desi este o boala fara simptome sau cu unele reduse, care pot fi tolerate sau confundate cu ale altor afectiuni, marele pericol dat de anexita sau boala inflamatorie pelvina este ca poate duce la infertilitate. Si asta deoarece, in majoritatea cazurilor ramane nedepistata si, implicit, netratata. De aceea, un rol deosebit il are controlul ginecologic periodic, precum si o diagnosticare corecta si un tratament pentru anexita. Iata care sunt cauzele acestei boli si de ce este importanta sa o depistezi si sa o tratezi.

Anexita, infectie a organelor reproducatoare feminine

Anexita sau boala inflamatorie pelvina (BIP) este o infectie a organelor reproducatoare feminine. De obicei, ea apare atunci cand bacteriile cu transmitere sexuala se raspandesc din vagin catre:

  • uter;
  • trompele uterine;
  • ovare.

Infectia poate afecta unul sau mai multe dintre organele enumerate mai sus. Netratata, poate cauza tesutul cicatricial si abcese in tractul reproducator, ceea ce poate provoca leziuni permanente.

Exista o multime de bacterii care pot cauza boala inflamatorie pelvina. Dintre toate, gonoreea sau infectiile cu Chlamydia sunt cele mai frecvente. De obicei, aceste bacterii sunt dobandite in timpul actului sexual neprotejat.

tratament pentru anexita pentru ambii parteneri

In cazuri mai rare, bacteriile pot patrunde in tractul reproducator atunci cand bariera normala creata de colul uterin este afectata. Acest lucru se poate intampla in timpul menstruatiei si dupa nastere si avort.

Rareori, bacteriile pot patrunde in tractul reproducator in timpul inserarii unui sterilet sau a oricarei proceduri medicale care implica introducerea instrumentelor in uter. Despre impiedicarea aparitiei unei sarcini nedorite cu ajutorul steriletului, poti afla mai multe din articolul Sterilet, metoda eficienta de contraceptie.

Mult mai rar, se poate intampla ca flora vaginala sa se inmulteasca si sa migreze spre ovare, trompe sau uter, ducand la aparitia anexitei.

Semne si simptome ale anexitei

Semnele si simptomele anexitei pot fi usoare sau nesemnificative. Drept urmare, s-ar putea sa nu realizezi ca o ai, pana cand durerile pelvine nu devin cronice sau pana cand intampini probleme in a ramane insarcinata.

Una din opt femei care sufera de boala inflamatorie pelvina se confrunta cu dificultati in momentul in care intentioneaza sa ramana insarcinata, potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Atunci cand apar, simptomele sunt uzuale, dar deloc de neglijat, respectiv:

  • dureri pelvine;
  • disconfort in timpul actului sexual;
  • sangerari intre menstruatii;
  • scurgeri abundente, urat mirositoare.
tratament pentru anexita simptome

Atunci cand boala avanseaza, pot aparea febra, frisoane, greturi sau varsaturi.

Investigatii necesare pentru diagnosticarea anexitei

Uneori, simptomele anexitei se aseamana cu ale altor afectiuni, precum cele ale:

De aceea, pentru o diagnosticare corecta, sunt necesare efectuarea unei ecografii si a unui consult. Cu ajutorul ecografiei transvaginale, medicul vede organele genitale interne, cu scopul de a depista eventuale abcese.

De asemenea, in cadrul consultului, medicul iti va adresa intrebari referitoare la istoricul tau de sanatate. Raspunsurile tale il vor ajuta pe medic sa isi dea seama daca este sau nu vorba despre o patologie ginecologica, dupa cum explica dr. Chadi Muheidli, medic primar Obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate, in videoul de mai jos:

Pentru mai mai multe informatii pe teme ce tin de sanatatea ta intima, infertilitate si cuplu sau sarcina si nastere, urmareste Dacia Medical si pe Youtube. Canalul nostru il poti accesa aici.

Dupa consult si ecografie, pentru confirmarea diagnosticarii, medicul iti va prescrie:

  • analize de sange;
  • analiza secretiei vaginale si culturi din col.

Dincolo de toate acestea, o importanta deosebita o are consultul ginecologic, insotit de analiza secretiei vaginale si ecografia transvaginala. Se recomanda ca acestea sa fie efectuate anual, fie ca ai sau nu simptome.

Noi, la Dacia Medical Center, venim in intampinarea pacientelor care doresc sa efectueze investigatii de rutina, cu oferte periodice. Preturile si ofertele actuale le poti consulta aici.

Tratament pentru anexita

Diagnosticata din timp, anexita poate fi tratata relativ usor, cu ajutorul antibioticelor si a medicamentelor antiinflamatoare. De obicei, perioada de tratament este cuprinsa intre cinci si sapte zile. In cazuri severe si atunci cand antibioticele orale nu sunt eficiente, medicul iti poate prescrie administrarea de medicatie intravenoasa. Atentie insa ca exista cazuri in care ambii parteneri ar putea avea nevoie de tratament.

Important este ca tratamentul sa fie urmat conform indicatiilor medicului. Si asta mai ales din cauza riscului de recidiva. In lipsa unui tratament adecvat pentru anexita, se pot forma aderente pelvine, care sunt foarte dureroase si blocheaza trompele. Acest lucru duce la aparitia problemelor de fertilitate. Despre patologia tubara, poti afla mai multe din articolul Trompele uterine infundate sau infertilitatea tubara: cauze si tratament.

tratament pentru anexita pentru prevenire infertilitate

In caz de anexita, chiar daca se obtine sarcina, exista un risc crescut ca embrionul sa se pozitioneze extrauterin. Afla mai multe despre sarcina ectopica din articolul Sarcina extrauterina, incompatibila cu o sarcina viabila | Solutii de tratament.

Prevenirea aparitiei anexitei

Schimbarea frecventa a partenerilor, contactul sexual neprotejat, bolile cu transmitere sexuala si spalaturile intravaginale sunt factori care cresc riscurile de aparitie a bolii, mai ales in cazul femeilor foarte tinere, cu varsta pana in 25 de ani.

Altfel spus, pentru a te proteja de anexita, este indicat sa eviti factorii enumerati mai sus. De asemenea, asigura-te ca partenerul tau nu are nicio boala cu transmitere sexuala si nici alte partenere. Indicata este si folosirea corecta a prezervativului atunci cand aveti relatii intime.

Controlul medical de rutina, efectuat anual, permite diagnosticarea precoce a anexitei si prevenirea complicatiilor. In cazul in care nu ai mers pana acum la control, te poti programa la unul dintre specialistii echipei Dacia Medical Center. Pe membrii echipei ii poti vedea aici, iar o consultatie poti programa la 0766 536 553.

De asemenea, specialistii nostri sunt gata sa te ajute si in cazul in care te confrunti deja cu o problema de fertilitate si nu reusesti sa ramai insarcinata.


Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

pot avea aderente de la o anexita foarte veche partial tratata

Buna ziua. Pentru o a doua opinie medicala este necesar un consult in clinica. Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic. Specialistii nostri va stau la dispozitie daca ne sunati la 0766 53 65 53.

[…] Echipa Dacia Medical Center la Anexita: de la o infectie tratabila la infertilitate […]

[…] Cu toate acestea, unele dintre cauzele blocarii trompelor uterine pot avea propriile simptome. De exemplu, endometrioza si boala inflamatorie pelvina (BIP) pot provoca menstruatii dureroase si dureri in timpul actului sexual. Boala inflamatorie pelvina este o infectie a tractului genital superior la femei care poate afecta uterul, trompele uterine si ovarele. Despre ea, poti afla mai multe din articolul Anexita: de la o infectie tratabila la infertilitate. […]

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux