Fibromul uterin: ce sa faci ca sa nu devina o urgenta

tipuri de fibrom uterin

Menstruatie abundenta si prelungita, sangerari neobisnuite, presiune pe vezica si nevoia de a urina des, durere in timpul actului sexual, constipatie si balonare. Toate acestea se numara printre semnele si simptomele asociate cu fibromul uterin. Studiile arata ca 3 din 4 femei cu varsta intre 30 si 50 de ani dezvolta fibroame uterine pe parcursul vietii, dar majoritatea nu sunt constiente de prezenta lor. Puteti afla in continuarea articolului care sunt cauzele, cum se depisteaza, dar si care sunt metodele de tratament pentru fibromul uterin.

Fibromul uterin, formatiune necanceroasa

Fibroamele sunt descrise ca tumori benigne ale uterului, ceea ce inseamna ca formatiunile nu sunt canceroase. Ele sunt compuse din celule musculare renegate care se unesc pentru a forma un „nod” fibros sau „masa” in interiorul uterului.

Fibroamele pot varia ca numar si dimensiune, ceea ce influenteaza amploarea simptomelor.

Simptomele fibromului uterin

Astfel, semnele si simptomele fibromului uterin depind de dimensiunea, numarul si localizarea tumorilor, iar cele asociate afectiunii sunt:

  • Perioade menstruale abundente, prelungite si sangerari lunare neobisnuite, uneori cu cheaguri. Acest lucru duce adesea la anemie.
  • Durere in pelvis si/sau in partea inferioara a spatelui

tratament fibrom uterin
  • Cresterea crampelor menstruale
  • Durere in timpul actului sexual
  • Presiune pe vezica urinara, care duce la senzatia unei nevoi constante de a urina
  • Presiune asupra intestinului, ducand la constipatie si balonare
  • Abdomen marit anormal

Diagnosticarea fibromului uterin

Pentru diagnosticarea fibromului uterin, medicul ginecolog va face un examen pelvin, pentru a verifica starea, dimensiunea si forma uterului. Fibromul uterin este de obicei diagnosticat prin ecografie, RMN, CT si examinarea cu ultrasunete.

Specialistii atentioneaza insa ca desi ultrasunetele sunt cea mai comuna si mai ieftina metoda de diagnostic, aceasta nu este cea mai precisa si multe tumori mai mici pot ramane nedetectate. Daca pacienta sufera de un fibrom uterin extins, cu tumori multiple, RMN-ul este cea mai precisa metoda de diagnostic si poate delimita in mod clar dimensiunea, numarul si localizarea majoritatii fibroamelor.

Cauze ale fibromului uterin

Specialistii sustin ca in cazul fibromului uterin, cauza exacta este necunoscuta. Cercetarile au aratat insa o corelatie genetica semnificativa, precum si o componenta culturala puternica, fibroamele uterine fiind de 4 pana la 6 ori mai probabile la populatiile afro-americane si rar intalnite in cultura asiatica. In acelasi timp, cercetarile au aratat ca odata cu introducerea hormonilor in lantul alimentar, incidenta fibromului uterin creste in populatia generala, indiferent de rasa sau cultura.

De asemenea, aparitia fibroamelor a fost legata de hormonii feminini estrogen si progesteron. Totodata, studiile au aratat ca femeile care isi incep menstruatia la o varsta mai frageda au mai multe sanse de a dezvolta fibrom uterin.

Tipurile de fibrom uterin

Fibroamele sunt clasificate in functie de localizarea in si pe uter, astfel:

  • Fibromul intramural – se dezvolta in peretele uterin si se extinde, ceea ce face uterul sa se simta mai mare decat in ​​mod normal. Acestea sunt cele mai frecvente fibroame uterine. Acest lucru poate duce la fluxuri menstruale mai grele si dureri pelvine sau presiune.
  • Fibroamele subseroase – se dezvolta sub invelisul exterior al uterului si se extind in exterior prin perete. De obicei, aceste tipuri de fibrom uterin nu afecteaza fluxul menstrual, dar pot deveni inconfortabile din cauza dimensiunii si presiunii pe care o provoaca.
  • Fibroamele submucoase – sunt adanci in uter, chiar sub tesutul ce captuseste cavitatea uterina. Acestea sunt cele mai putin frecvente, dar provoaca adesea simptome, inclusiv perioade foarte grele si prelungite.

Tratament pentru fibromul uterin

Femeile cu fibrom uterin ce nu prezinta niciun simptom nu au nevoie de tratament, ci de un examen ginecologic si ecografic periodic. In cazul in care exista simptome, medicul va prescrie, in prima faza, un tratament medicamentos care se adreseaza pacientelor cu fibroame uterine de mici dimensiuni, aflate la sfarsitul perioadei reproducatoare, aproape de menopauza. Antiinflamatoarele si contraceptivele orale pot reduce simptomele si opresc cresterea fibromului. Mai multe informatii despre cum poate fi tratat fibromul uterin puteti afla AICI.

Interventie chirugicala pentru fibrom uterin

Daca fibromul este mai mare, medicul va recomanda interventia chirurgicala pentru extirparea acestuia.

Optiunile de tratament pentru indepartarea fibroamelor uterine prin interventie chirurgicala sunt:

Embolizarea arterelor uterine, o metoda minim invaziva de tratament

Interventia nu este efectuata de un ginecolog, ci de un medic de radiologie interventionala si de terapie endovasculara. Este nevoie de un angiograf si este o metoda care deocamdata se utilizeaza destul de rar. Embolizarea arterelor uterine presupune navigarea prin vasele de sange de la mana pana in uter.

cauze fibrom uterin

Cand se ajunge la vasele de sange care alimenteaza fibroamele, acestea se embolizeaza. Practic, se blocheaza aceste vase de sange cu niste microsfere, ceea ce impiedica alimentarea cu sange a tumorilor. Pacienta este treaza in timpul interventiei si nu ramane cu nicio cicatrice, pentru ca nu se fac incizii. Controalele ecografice se fac la o luna, 3 si 6 luni de la interventie. Dupa 6 luni, uterul ar trebui sa se intoarca la o dimensiune normala, iar pacienta nu mai are simptome.

Histerectomie si miomectomie

Dezavantajul unei histerectomii este reprezentat de faptul ca pacienta nu mai poate ramane insarcinata, pentru ca uterul este scos prin operatie. Pe de alta parte, interventia de miomectomie permite o sarcina ulterioara.

O miomectomie se poate face pe cale abdominala, daca fibromul este in muschiul uterului sau la nivelul cavitatii uterine. In acest caz, pacienta va fi sub anestezie generala sau epidurala. Pentru o spitalizare de scurta durata, o miomectomie se poate face si laparoscopic, tot sub anestezie generala. Daca o histerectomie garanteaza faptul ca nu mai apar alte fibroame, celelalte metode de tratament au un anumit risc de recidiva a acestor tumori. Indepartarea fibromului, fara sectionarea uterului, se poate face si prin miomectomie histeroscopica. Interventia presupune introducerea unui histeroscop in uter prin vagin si colul uterin, in special pentru noduli sub 5 cm din interiorul uterului. Pentru fibroamele care au ajuns in col se poate face miomectomie vaginala, fara histeroscop.

Ai intrebari despre tratament pentru fibrom uterin? Lasa-ne un mesaj sau un comentariu ori programeaza-te in clinica pentru un control realizat de cei mai buni specialisti in domeniu, la 0766 536 553!

sursa: medyhealth.com; news-medical.net

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Miomectomia si histerectomia pot fi realizate prin una sau mai multe incizii mici, folosind laparoscopia, prin vagin sau printr-o incizie mare abdominala. Metoda folosita depinde de caz, incluzand localizarea, marimea, tipul fibromului si optiunea pacientei de a ramane insarcinata sau nu. Poti citi mai multe despre cele doua metode in Fibromul uterin: diagnosticare si optiuni de tratament. […]

Buna seara!odata ce embolizarea a reusit,mai exista sanse ca fibromul sa reapara?daca da,la cat timp de la embolizare?va multumesc pt raspuns

Buna ziua! Potrivit statisticilor, aparitia unui nou fibrom uterin este posibila in unele cazuri. Va recomandam sa efectuati controale frecvente pentru a evita aceasta situatie. Multa sanatate!

[…] fibromul uterin despre care poti afla mai multe din articolul Fibromul uterin: ce sa faci ca sa nu devina o urgenta; […]

Buna ziua fost diagnosticata cu fibrom uterin de 4, nu am nici un simptom și mi.a fost recomandata operație va rog un sfat

Buna ziua. Va ajutam cu drag cu o a doua opinie medicala, dar pentru aceasta este necesara o consultatie de specialitate in clinica noastra. Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic. Ne gasiti in bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti – 0766 53 65 53.

[…] Se manifesta sub forma unor tumori necanceroase care pot creste in uter sau in jurul lui si pot face menstruatia dureroasa. Poti afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Fibromul uterin: ce sa faci ca sa nu devina o urgenta. […]

Buna recent am aflat ca am un fibron de 13cm, mentionez ca nu am dereglari de menstruatie, nici sangerari,nici cheaguri doar uneori sunt balonata. Menstruatia tine 4-5 zile cu sangerari normale, este vreun tratament medicamentos sa tina sub control acest fibron?

Buna ziua. Va recomandam sa discutati despre tratament tot cu medicul curant care a identificat fibromul si cunoaste in detaliu cazul dvs. Tratamentul trebuie sa fie individualizat, in functie de particularitatile fiecarui caz, poate medicamentos sau chirurgical sau este chiar posibil sa nu existe indicatie de tratament specific. Daca va doriti o a doua opinie medicala, specialistii nostri va stau la dispozitie si va pot oferi suport, dar pentru aceasta trebuie sa veniti in clinica, sa faceti o consultatie si investigatii specifice si sa vi se analizeze dosarul medical. Pentru o programare, ne puteti suna la 0766 53 65 53.

Buna ziua, cat costa operatia de embolizare a arterelor uterine si care sunt analizele care trebuiesc facute inainte? Este ok daca aduc analizele din alta parte?

Buna ziua. Va asteptam in clinica pentru o evaluare, in cadrul careia veti discuta, cu siguranta, cu specialistii nostri si despre costurile implicate. Puteti aduce cu dvs si analizele si investigatiile pe care le aveti deja la dosar. Ne puteti suna la 0766 53 65 53 pentru a stabili o programare.

11
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux