Numaratoarea inversa: ultimul trimestru de sarcina si cum recunosti semnele nasterii

trimestrul III de sarcina semne nastere

Trimestrul III de sarcina poate fi provocator din punct de vedere fizic si emotional. Marimea si pozitia bebelusului te-ar putea face sa te simti incomod si obosita. De asemenea, chiar daca stii deja data probabila a nasterii, estimata de ecograf, ai putea sa intri in travaliu mai devreme. Iata la ce sa te astepti in aceasta ultima perioada a sarcinii si cum sa recunosti semnele nasterii.

Trimestrul III de sarcina, cuprins intre saptamanile 28 si 40

Acest ultim trimestru de sarcina este cuprins intre saptamanile 28 si 40. Cel mai probabil, in trimestrul III de sarcina, te simti obosita si coplesita emotional. Din acest motiv, ai putea sa iti doresti sa nasti cat mai repede. Incearca sa iti pastrezi optimismul, gandindu-te ca in curand iti vei tine bebelusul in brate. Pana atunci, iata ce ai putea sa simti tu si ce se intampla cu bebelusul.

Trimestrul III de sarcina: modificari ale corpului tau

Pe masura ce sarcina ta inainteaza, miscarile bebelusului vor deveni mai evidente. Aceste senzatii sunt adesea insotite de disconfort si alte simptome, printre care:

  • contractii Braxton Hicks: sunt usoare, neregulate, resimtite ca o incordare in abdomen. Este mai probabil sa apara dupa-amiaza sau seara, dupa activitate fizica. Ele tind sa fie mai frecvente si sa devina mai puternice, pe masura ce te apropii de data nasterii. Daca devin regulate si cresc in intensitate, anunta medicul. Si asta pentru ca ar putea fi vorba despre Semne care anunta nasterea: la ce sa te astepti si cand sa mergi la medic.
  • Dureri de spate: hormonii sarcinii relaxeaza tesutul conjunctiv care tine oasele in loc, in special in zona pelviana. Aceste schimbari pot fi dure pentru spate si adesea duc la disconfort in timpul trimestrului III de sarcina. Te-ar putea ajuta daca faci exercitii fizice si ai purta pantofi cu tocuri joase. Despre activitatea fizica in sarcina, poti afla mai multe din articolul Sport in sarcina, pentru o nastere usoara si un bebelus sanatos.
  • Dificultati de respiratie: adopta o postura buna pentru a oferi plamanilor tai mai mult spatiu de extindere.
oboseala in trimestrul III de sarcina

Alte probleme

  • Arsuri la stomac: hormonii sarcinii relaxeaza valva dintre stomac si esofag. Acest lucru poate permite acidului din stomac sa ajunga in esofag si sa provoace arsuri. Pentru a preveni arsurile la stomac, manca putin si des. De asemenea, evita alimentele prajite, citricele, ciocolata si alimentele picante. Afla mai multe despre toate acestea, din articolul Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci.
  • Venele de tip panza paianjen, vene varicoase si hemoroizi: cresterea circulatiei sangelui poate provoca aparitia unor vene mici rosii-violet, pe fata, gat, brate si picioare. Este posibil sa observi si umflarea venelor de pe picioare. Pot aparea, de asemenea, vene varicoase dureroase, cu mancarimi in zona rectala. Acestia sunt hemoroizi. Pentru combaterea lor, fa exercitii fizice si incearca sa stai cat mai mult timp cu picioarele ridicate. De asemenea, include multe fibre in dieta si bea multe lichide.
  • Urinare frecventa: pe masura ce copilul se misca, vei simti mai multa presiune asupra vezicii urinare. De aceea, vei avea nevoie sa urinezi mai des. Aceasta presiune suplimentara iti poate provoca si pierderi de urina – mai ales cand razi, tusesti, stranuti, te apleci sau te ridici. Atentie! Daca crezi ca ai putea pierde lichid amniotic, contacteaza-ti medicul. Despre aceasta situatie, afla mai multe din articolul Ruperea membranelor inainte de termen: risc de prematuritate si complicatii. Mai poate continua sarcina?

Emotiile tale, din ce in ce mai intense

Pe masura ce asteptarea creste, cresc si temerile legate de nastere. Din aceasta cauza, probabil ca iti vei pune o multime de intrebari: cat de mult o sa doara? Cat va dura travaliul? Cum voi face fata?

In aceasta situatie, te-ar putea ajuta cursurile de puericultura. Acolo, specialistii iti explica la ce sa te astepti si cum sa procedezi, ulterior, cu bebelusul.

Ingrijirea prenatala si analizele de screening

In timpul celui de-al treilea trimestru, medicul te poate chema mai des la cabinet. Astfel, te-ar putea programa la vizita la fiecare doua saptamani, incepand cu saptamana 32 si in fiecare saptamana, incepand cu saptamana 36.

De asemenea, vei avea nevoie de analize de screening pentru diferite afectiuni, inclusiv pentru:

  • diabet gestational: este un tip de diabet care se dezvolta uneori in timpul sarcinii. Tratamentul prompt si un stil de viata sanatos te pot ajuta sa iti gestionezi nivelul zaharului din sange si sa nasti un copil sanatos. Despre aceasta afectiune care poate aparea in sarcina, poti afla mai multe din Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina
ultimul trimestru de sarcina
  • Anemia prin deficit de fier: apare atunci cand nu ai suficiente globule rosii sanatoase pentru a transporta oxigen adecvat catre tesuturile corpului. Anemia te poate face te simti foarte obosit. Pentru a trata anemia, ar putea fi necesar sa iei suplimente de fier.

Analize pentru streptococ de grup B si sumar de urina

  • Streptococ de grup B: este un tip de bacterie intalnita in vagin sau rect. Poate provoca copilului o infectie grava, daca exista expunere in timpul nasterii. Daca testul este pozitiv pentru streptococul de grup B, medicul iti va recomanda antibiotice in timp ce esti in travaliu. Pe acest subiect, am scris, pe larg, in articolul Streptococ B in sarcina, transmis bebelusului la nastere|Riscuri si tratament.
  • Analiza urinei: se recomanda pentru a depista albumina, o proteina care poate indica existenta preeclampsiei, si glucoza, care poate indica hiperglicemie.

Spre ultimele saptamani ale sarcinii, incepand cu saptamana 38, se poate face un examen pelvin pentru a vedea dilatarea colului uterin.

Pozitia bebelusului si nasterea

De asemenea, medicul tau curant va verifica dimensiunea si ritmul cardiac al bebelusului. Aproape de sfarsitul sarcinii, va monitoriza si pozitia bebelusului. Despre pozitionarea bebelusului, poti afla mai multe din articolul Pozitia ideala a fatului, pentru o nastere cat mai simpla: cand se impune cezariana.

Tot atunci, veti discuta impreuna referitor la travaliu si gestionarea duretii din timpul acestuia, dar si despre modalitatea de a naste, respectiv Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz.

Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie, in cadrul Dacia Medical Center, vorbeste, in videoul urmator, despre avantajele anasteziei epidurale. Cu ajutorul acesteia, pacienta nu simte durere in timpul travaliului, ci doar o presiune in momentul expulziei. Exista, totusi, si un dezavantaj pe care il numeste Dr. Tarek Abdou in explicatiile sale.

Dezvoltarea bebelusului in ultimul trimestru de sarcina

Pana sa ajungi la travaliu si nastere insa, iata ce se intampla cu bebelusul in fiecare saptamana din trimestrul III de sarcina.

Saptamana 28

La 28 de saptamani de sarcina sau la 26 de saptamani dupa conceptie, pleoapele bebelusului se pot deschide partial si s-au format genele. Sistemul nervos central poate dirija miscarile ritmice de respiratie si poate controla temperatura corpului.

Saptamana 29

La 29 de saptamani de sarcina, bebelusul poate lovi, se poate intinde si face miscari de apucare.

Saptamana 30

La 30 de saptamani de sarcina, ochii bebelusului se pot deschide larg. De asemenea, se formeaza celulele rosii din sange in maduva osoasa a bebelusului.

Saptamana 31

Acum, incepe cresterea rapida in greutate a bebelusului. In saptamana 31, copilul tau si-a incheiat cea mai mare parte a dezvoltarii sale majore.

Saptamana 32

La 32 de saptamani de sarcina dupa conceptie, unghiile bebelusului sunt vizibile. Stratul de par moale si pufos care a acoperit pielea bebelusului in ultimele luni (lanugo) incepe sa cada saptamana aceasta.

Saptamana 33

Bebelusul detecteaza lumina. La 33 de saptamani, pupilele bebelusului isi pot schimba dimensiunea ca raspuns la un stimul cauzat de lumina. Oasele lui se intaresc. Totusi, craniul ramane moale si flexibil.

Saptamana 34

La 34 de saptamani de sarcina, unghiile bebelusului au ajuns la varful degetelor.

Saptamana 35

La 35 de saptamani de sarcina, pielea bebelusului tau devine neteda. Membrele lui au un aspect dolofan.

cum te simti in trimestrul III de sarcina

Saptamana 36

Bebelusul ocupa cea mai mare parte din sacul amniotic. Probabil ca vei simti o multime de intinderi si miscari.

Saptamana 37

Copilul s-ar putea intoarce cu capul in jos. Pentru a se pregati pentru nastere, capul bebelusului poate incepe sa coboare in pelvis. Daca copilul tau nu este cu capul in jos, medicul tau curant iti va prezenta modalitati de a rezolva aceasta problema.

Saptamana 38

Circumferinta capului si a abdomenului bebelusului sunt aproximativ aceleasi. Unghiile bebelusului tau au ajuns la varful degetelor de la picioare. Bebelusul tau si-a pierdut, in mare parte, tot lanugo.

Saptamana 39

Pieptul bebelusului devine din ce in ce mai proeminent. La baieti, testiculele continua sa coboare in scrot. Grasimea este adaugata pe tot corpul bebelusului pentru a-l mentine cald dupa nastere.

Saptamana 40

La patruzeci de saptamani de sarcina, pregateste-te pentru nastere. Nu te alarma insa daca semnele travaliului apar si dispar. Data probabila a nasterii este doar o estimare. Nu este obligatoriu ca nasterea sa si aiba loc la data aceea. Este normal sa nasti inainte sau dupa aceasta data. Citeste mai multe in Sarcina cu termen depasit | Cand se induce travaliul. Vezi video de mai jos, despre semnele nasterii.

Pentru ca tu si bebelusul sa ramaneti in siguranta pe toata perioada sarcinii, asigura-te ca respecti calendarul vizitelor la medicul curant si urmezi toate investigatiile recomandate. Daca vrei ca sarcina sa iti fie monitorizata de un medic cu experienta sau ai nevoie de o a doua opinie pentru o posibila problema, te poti adresa unui specialist al Dacia Medical Center. Poti consulta echipa noastra aici, iar apoi, te poti programa la 0766 536 553.

surse: mayoclinic.org; hopkinsmedicine.org

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux