Statisticile arata ca cel putin una din trei femei se confrunta cu uscaciunea vaginala in timpul menopauzei. Cu alte cuvinte, am putea spune ca este o caracteristica a acestei perioade. Cu toate acestea, femei de toate varstele sufera de aceasta problema. Dincolo de afectarea vietii sexuale, lasata netratata, uscaciunea vaginala poate duce la o serie de complicatii. Vorbim despre ele, dar si despre cauze, tratament si prevenire, in continuarea acestui articol.
Uscaciunea vaginala apare atunci cand mucoasa vaginala devine mai putin umeda decat este de obicei. Pe langa disconfortul resimtit, uscaciunea vaginala poate provoca:
- iritatii;
- arsuri;
- mancarimi in zona vaginala;
- durere in timpul actului sexual (dispareunie).
Adesea, femeile observa simptomele atunci cand dupa o perioada de inactivitate sexuala devin din nou intime si active cu un partener si descopera ca sexul este dureros.
Uscaciunea vaginala: simptome
Simptomele de uscaciune vaginala pot varia de la usoare la severe. Exista femei care pot avea o senzatie de presiune sau disconfort in zona pelvina, dar si o senzatie de urinare frecventa sau senzatie de arsura la urinare.
De asemenea, unele femei se plang de infectii repetate ale tractului urinar (ITU), care vin la pachet cu uscaciunea vaginala. Cand aceste simptome apar in timpul menopauzei, ginecologii il numesc sindromul genito-urinar al menopauzei. Despre aceasta perioada din viata fiecarei femei, poti afla mai multe din articolul Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi
De precizat este faptul ca uscaciunea nu este intotdeauna doar in interiorul canalului vaginal. Mai putin estrogen inseamna mai putina umiditate naturala a vaginului. Acest lucru poate usca si irita vulva, zona genitala externa a femeilor. Atunci cand suferi de uscaciune vulvara, te poti confrunta cu iritatii provocate chiar si de lenjerie.
Uscaciunea vaginala, cauza a sangerarii dupa sex
Toate acestea pot afecta calitatea vietii. De asemenea, este posibil ca din cauza disconfortului, femeile sa nu mai doreasca sa faca sex. In unele cazuri, uscaciunea vaginala poate provoca sangerare, despre care poti afla mai multe din articolul Sangerare dupa contact sexual: de la spotting, la suspiciunea de cancer de col
In cazul in care si tu te confrunti cu uscaciune vaginala, este important sa mergi la medic. Nu astepta ca problema sa treaca se la sine. Programeaza-te chiar acum la un medic cu experienta al Dacia Medical Center, la 0766 536 553, pentru diagnosticare si tratament personalizat.
Uscaciunea vaginala: cauze
Incepand cu premenopauza, dar mai ales in perioada menopauzei, corpul femeii incepe sa produca mai putin estrogen. Despre alte schimbari aparute in aceasta etapa a vietii, poti afla mai multe din articolul Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi
Legat de estrogen, trebuie stiut faptul ca acesta este un hormon care ajuta la mentinerea lubrifierii si elasticitatii vaginului. Nivelurile scazute de estrogen pot provoca:
- subtierea;
- uscarea;
- inflamarea peretilor vaginali.
Toate cele enumerate mai sus duc la atrofie vaginala.
Situatii care duc la scaderea estrogenului
De precizat este faptul ca estrogenul scazut si uscaciunea vaginala pot aparea si in alte momente ale vietii. De exemplu, nivelurile de estrogen pot scadea:
- dupa nastere;
- in timpul alaptarii;
- in timpul tratamentelor pentru cancer.
Medicamente care provoaca uscaciunea vaginala
De asemenea, medicamentele pentru raceala cum ar fi decongestionantele si pentru alergii (antihistaminicele), unele antidepresive, contraceptivele orale pot usca tesutul vaginal.
Totodata, si radioterapia sau chimioterapia pentru cancerul din zona pelvina poate deteriora mucoasa vaginala si poate duce la uscaciune.
Afectiuni care pot provoca uscaciune vaginala
O alta cauza a uscaciunii vaginale poate fi si Sindromul Sjögren. Acesta este o afectiune autoimuna care poate provoca si uscaciunea gurii si a ochilor.
Alte afectiuni medicale precum infectiile cu transmitere sexuala, dermatitele sau cancerul vaginal pot fi cauze ale uscaciunii vaginale.
Stresul si igiena necorespunzatoare, cauze ale uscaciunii vaginale
Chiar si stresul si igiena inadecvata pot duce la instalarea uscaciunii vaginale. Printre alte efecte, stresul cronic poate afecta echilibrul hormonal si poate contribui la uscaciunea vaginala.
In ceea ce priveste utilizarea unor produse de igiena intima, acestea pot duce la uscarea mucoasei vaginala. Printre astfel de produse se numara sapunurile, geluri de dus parfumate, lubrifianti sau contraceptive chimice. Atentie si la tampoanele vaginale, pentru ca si ele pot irita mucoasa vaginului. Specialistii Dacia Medical Center recomanda folosirea produselor de igiena intima doar la exterior. Pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebari legate de sanatate intima, sarcina sau infertilitate, poti urmari canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.
Uscaciune vaginala: prevenire
Poti preveni riscul aparitiei uscaciunii vaginale prin cateva schimbari aduse stilului de viata. De exemplu, asigurarea unei hidratari adecvate a corpului poate ajuta la mentinerea hidratarii inclusiv in zona vaginala. Important este sa te hidratezi corect.
In ceea ce priveste igiena locala, evita sa te speli in interiorul vaginului. De asemenea, evita produsele de igiena personala iritante. Alege-le pe cele cu actiune blanda. Opteaza pentru lenjerie de bumbac, pentru a permite pielii sa respire.
Pentru disconfortul din timpul actului sexual dat de uscaciune, cere ajutorul medicului in alegerea unui lubrifiant. Daca disconfortul nu cedeaza, programeaza-te la medic. Uscaciunea vaginala poate fi un semn al unei afectiuni medicale care necesita tratament specializat. Apeleaza cu incredere la medicii cu experienta ai Dacia Medical Center, programandu-te la 0766536553.
Diagnostic si tratament pentru uscaciunea vaginala
Daca te afli in preajma perioadei de menopauza sau treci prin alte modificari hormonale, doar medicul este cel care te poate indruma, astfel incat sa previi sau sa tratezi uscaciunea vaginala, dar si sa mentii nivelurile hormonale in echilibru. Un examen fizic la ginecolog, cateva analize de laborator, pot orienta medicul cu privire la cauzele uscaciunii vaginale.
Cremele hidratante vaginale pot fi de ajutor. Ele adauga umiditate in jurul si in interiorul vaginului. Medicul iti poate recomanda fie creme hidratante interne, care sunt introduse in vagin, fie externe pentru vulva. Lubrifiantii, in special pe baza de apa, reduc disconfortul in timpul actului sexual. Femeile active sexual ar trebui sa foloseasca astfel de lubrifianti, iar sfatul medicului este extrem de util in alegerea produsului potrivit.
Daca cauza uscaciunii vaginale cu care te confrunti este dezechilibrul hormonal, medicul iti poate prescrie tratamente hormonale. Poate fi vorba de creme, tablete cu estrogen ce trebuie introduse in vagin, pot fi inele vaginale care elibereaza o doza mica de estrogen o anumita perioada de timp.
Uscaciunea vaginala: complicatii
Netratata, uscaciunea vaginala poate duce la diferite complicatii. Printre acestea se numara leziunile vaginale. Ele crec riscul de sangerare usoara. De asemenea, uscaciunea vaginala poate fi asociata cu infectii ale tractului urinar, cum ar fi infectiile de vezica, care pot cauza disconfort si simptome urinare. Daca te confrunti cu aceasta problema este important sa mergi la medic pentru a primi cea mai buna optiune de tratament. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553, iar un medic cu experienta te va consulta in cel mai scurt timp.
Surse: acog.org; webmd.com