Avorturile spontane frecvente, menstruatie dureroasa sau relatii sexuale insotite de disconfort. Toate acestea ar putea fi simptomele unui uter bicorn sau bicameral. In acelasi timp, afectiunea, care ar putea fi si un factor de infertilitate feminina, poate exista fara sa manifeste niciun simptom. In cazul in care sarcina se produce, nasterea ar putea fi una prematura, iar copilul ar putea suferi de deformatii osoase. Vorbim in continuarea acestui articol de ce este important sa depistezi afectiunea inainte de a ramane insarcinata si care sunt solutiile de tratament.
Un uter bicorn, depistat la un control de rutina sau ca urmare a avorturilor spontane
Uterul bicorn sau bicameral poate fi depistat intamplator, in urma unui control de rutina. De asemenea, poate fi identificat atunci cand se cauta cauza avorturilor spontane sau a durerilor menstruale ori pelvine puternice. Despre alte cauze ale perioadei menstruale, poti afla mai multe din articolul Durerea menstruala: de ce apare si ce afectiuni medicale poate semnala.
Verificarea uterului este importanta si in cazul in care nu reusesti sa ramai insarcinata. Si asta deoarece un uter bicorn poate bloca complet accesul ovulului fecundat.
Cele mai multe dintre femei nu stiu ca au aceasta afectiune congenitala, pana nu se confrunta fie cu avorturi spontane, fie cu complicatii ale sarcinii. De aceea, un rol deosebit de important il au controlul si investigatiile facute in preconceptie. Despre toate acestea, vorbeste, pe larg, in videoul urmator, dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog, specialist in probleme de fertilitate, in cadrul Dacia Medical Center.
Forma de inima pentru uter bicorn
Daca ai un uter bicorn, inseamna ca uterul tau are forma de inima, in loc sa fie rotund. Partea superioara a uterului este separata de o bucata de tesut. In functie de gradul de separare, acest lucru poate cauza probleme in timpul sarcinii, deoarece uterul nu se poate extinde complet. De retinut este ca un uter bicorn este o afectiune congenitala, ceea ce inseamna ca s-a format inainte de a te naste.
Un uter obisnuit are forma unei pere cu susul in jos. Daca uterul este bicorn, partea superioara a uterului coboara spre interior la mijloc, facandu-l sa arate ca o inima. Concret, pare sa aiba doua laturi in loc sa fie o singura cavitate goala.
Daca fatul se dezvolta la baza uterului, sarcina poate fi dusa la termen. Cel mai probabil, insa nu va fi posibila o nastere pe cale naturala.
Un uter bicorn sau bicameral este una dintre cele mai frecvente anomalii ale uterului, dar este inca considerat rar.
Simptomele unui uter bicorn
Un uter bicorn poate sa nu manifeste niciun fel de simptom. In cazul in care prezinta semne, afectiuna s-ar putea manifesta prin:
- avorturi spontane frecvente, de obicei mai mult de trei;
- sangerare vaginala;
- menstruatie dureroasa;
- relatii sexuale dureroase (dispareunie);
- dureri pelvine.
Diagnosticare
In cele mai multe cazuri, un uter bicameral este depistat in timpul unui control, insotit de o ecografie de rutina. Despre importanta acestuia, poti afla mai multe din articolul Controlul de rutina, esential pentru sanatatea ta: ce rol au ecografia transvaginala si mamara.
Dupa un examen pelvin initial, medicul va folosi mai multe tehnici imagistice pentru a confirma afectiunea. Investigatiile au rolul de a masura adancimea separarii si a distinge un uter bicorn de alte anomalii uterine.
De obicei, ecografia este primul test de diagnostic utilizat pentru a detecta un uter bicameral. Dupa ce este depistat, medicul poate utiliza ecografia 3D sau RMN-ul pentru a obtine imagini detaliate ale uterului.
Tipuri de uter bicameral
In functie de adancimea despartiturii, uterul bicorn poate fi de doua feluri, respectiv:
- uter partial bicorn: descrie un grad mai mic de separare intre cele doua cavitati. El are forma de inima, dar adancitura care iti imparte uterul nu este la fel de accentuata;
- uter bicorn complet: se intalneste atunci cand adancitura din partea superioara a uterului este accentuata, facand separarea cavitatii uterine mai pronuntata.
Tratamentul unui uter bicorn
In cele mai multe cazuri, afectiunea nu trebuie tratata. In schimb, atunci cand uterul bicorn impiedica sarcina, se poate apela la metroplastie sau reconstructie. Forma uterului va fi corectata pana la cea de para cu susul in jos. Interventia chirurgicala se poate face laparoscopic, fiind una minim invaziva.
Dupa aceasta interventie, se recomanda sa astepti cel putin trei luni pentru a incerca sa ramai insarcinata. Si asta pentru ca daca ramai insarcinata, exista un risc crescut de ruptura uterina in timpul travaliului.
Complicatii
De retinut este ca in ciuda acestei afectiuni, este posibila o sarcina. Exista insa risc de complicatii, din cauza faptului ca uterul nu se poate extinde pentru a gazdui copilul. In acest context, complicatiile ar putea fi:
- avortul;
- nasterea prematura si travaliul timpuriu;
- greutate mica la nastere;
- sangerare vaginala;
- malprezentatie;
- necesitatea unei nasteri prin cezariana;
- hemoragia postpartum;
- placenta previa sau alta afectiune a placentei.
- hipertensiune arteriala indusa de sarcina.
In acest context, o sarcina cu un uter bicorn necesita o monitorizare atenta. Probabil vei avea nevoie de mai multe ecografii prenatale, astfel incat medicul sa poata observa dimensiunea si forma uterului, pozitia bebelusului si a placentei.
Sarcina la termen si nastere naturala, cu uter bicorn
Cu toate acestea, exista femei cu uter bicon care pot duce sarcina la termen si pot naste natural, daca sunt luate masurile necesare pentru ca tu si copilul sa ramaneti in siguranta pe tot parcursul celor noua luni. Cifrele arata ca 60% dintre femeile care au uter bicorn au sansa de a da nastere unui fat viu.
Pentru a evita complicatiile, fa-ti controlul de rutina si toate analizele necesare inainte de a ramane insarcinata. Noi, la Dacia Medical Center, venim in sprijinul pacientelor cu pachete special concepute pentru depistarea unor posibile afectiuni. Oferta actuala, cu investigatii la preturi speciale, o poti vedea aici. Pentru programari, ne poti suna oricand la 0766 536 553.
sursa: my.clevelandclinic.org
Buna ziua. Eu am utern bicorn. La ultimul eco mi s a spus că este o formă usoara a malformatie. În acest caz se poate duce o sarcina la termen ?
Buna ziua! In principiu, puteti duce o sarcina la termen, chiar daca aveti uter bicorn, insa trebuie sa fiti foarte atent monitorizata de-a lungul celor 9 luni. Daca doriti sa va consultati direct cu un specialist, medicii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.
Bună seara! Am aflat că am uter bicorn după ce am pierdut cea de-a doua sarcină, deoarece am născut prematur. Este posibil să pot duce o sarcină la termen ? Prin ecografie se poate estima în ce proportie este septat ? Nu există medicamentație pentru această malformație ?
Buna ziua! Pentru a avea o imagine clara asupra uterului, medicul va poate recomanda sa faceti ecografie, sonohisterografie sau o histerosalpingografie. In ceea ce priveste tratamentul, daca se recurge la tratament chirurgical, reconstructia uterului se va face prin chirurgie laparoscopica. Un uter septat este de obicei tratat printr-o interventie chirurgicala histeroscopica. Daca doriti sa discutati cu un medic, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.
Buma ziua! Am pierdut doua sarcini, dintre care, ultima a fost o sarcina prematura. Am fost diagnosticata cu uter bicorn. Exista posibilitatea sa pot naste la termen data viitoare?
Buna ziua, da, se poate sa se obtina o sarcina cu un termen cat mai inaintat, dar riscul exista, sigur.
Bună ziua , am pierdut doua sarcinii, ambele fiind la început de drum 8, 9 săptămâni..în România mi-au spus ca am uter bicorn dar nimeni nu mi-a spus ca nu voi putea duce o sarcina pana la capăt iar ce-a de-a doua sarcina am pierdut-o în belgia , medici de aici mi-au explicat pe îndelete ce inseamna și ce ar trebui sa fac , eu as dori sa știu dacă fac operația ce riscuri am , pot duce o sarcina pana la capăt după? Îmi doresc foarte mult un copil dar nici nu vreau sa mai trec prin durerea de al pierde .
Buna ziua. Fara o analiza a dosarului dvs medical si o discutie detaliata pe caz nu putem emite o opinie medicala. Daca doriti, puteti discuta online in cadrul unei consultatii cu dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie cu experienta in reproducere umana asistata. Detalii gasiti aici https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online
[…] vizualizarea formei uterului. Despre posibile anomalii ale acestuia poti afla mai multe din articolul Uter bicorn sau bicameral: de la infertilitate, la nastere prematura si deformatii osoase […]