Numarul de foliculi existenti la nivelul ovarelor unei femei reprezinta rezerva ovariana. Odata cu inaintarea in varsta, aceasta rezerva incepe sa scada si, deci, sansele de a obtine o sarcina sunt diminuate. In acest context, valoarea AMH – hormonul anti-Mullerian – este des cautata pe internet de catre femeile care vor sa devina mame si intampina probleme de conceptie. Interesul este justificat, in conditiile in care AMH – hormonul anti-Mullerian – reprezinta un test indispensabil, prin care specialistii in infertilitate pot estima sansele unei femei de a obtine o sarcina. In plus, valoarea AMH pentru Program National este definitorie pentru obtinerea finantarii.
Practic, o valoare AMH normala este esentiala pentru capacitatea oricarei femei de a obtine o sarcina. De aceeea, valoarea optima a AMH este si principalul criteriu de eligibilitate in cadrul programelor de fertilizare in vitro finantate de stat, care reprezinta singura sansa de a deveni parinti in cazul cuplurilor care se confrunta cu infertilitatea si care nu dispun de resursele financiare pentru realizarea procedurii.
Valoarea AMH si sansele de a obtine o sarcina
Fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana prestabilita. Aceasta are 1-2 milioane de foliculi la nastere, dupa care incepe sa scada.
Dupa nastere, numarul de ovocite scade de aproximativ 10 ori sau chiar mai mult pana la pubertate. Este un numar in continua scadere. Femeia foloseste din aceasta rezerva pe parcusul vietii, nu produce ovocite noi niciodata. Ci le foloseste pe cele pe care le are de la nastere, de aici si denumirea de rezerva ovariana. Cu cat rezerva ovariana este mai buna, cu atat sansele de a obtine o sarcina sunt mai mari, indiferent de varsta.
dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitate
Cum se face testul AMH
Testul AMH se efectueaza la fel ca orice alt test de sange. Analiza este recoltata in cadrul laboratoarelor de analize medicale sau in clinici de specialitate, cum este Dacia Medical Center.
Testul dureaza de obicei mai putin de 5 minute si poate fi facut in orice zi a ciclului menstrual.
Valoarea AMH, interpretata doar de medic
O valoare scazuta a AMH semaleaza o problema de fertilitate. Un nivel scazut al AMH poate indica insuficienta ovariana prematura si aparitia menopauzei.
Pe de alta parte, un nivel crescute al AMH este asociat cu sindromul ovarului polichistic. O valoare ridicata a AMH poate semnala prezenta unor tumori ovariene benigne sau canceroase.
Valoare AMH (ng/ml) | Interpretare |
Peste 3 | Ridicat (indicator al sindromului ovarului polichistic) |
Peste 1 | Normal |
Intre 0.7 si 0.9 | Normal scazut |
Intre 0.3 si 0.6 | Scazut |
Sub 0,3 | Foarte scazut |
La fel ca la orice analiza medicala, interpretarea AMH trebuie facuta de catre medic. Caci o rezerva ovariana scazuta nu exclude complet sansa de a obtine o sarcina pe cale naturala, asa cum nici o rezerva ovariana optima nu garanteaza aparitia unei sarcini naturale.
Importanta este, pe langa numarul ovocitelor, si calitatea lor, care este clar influentata de varsta femeii. De exemplu, o valoare normala a hormonului anti-mullerian pentru o femeie de 40 de ani poate insemna o insuficienta ovariana prematura pentru o femeie de 25 de ani.
Valoarea AMH pentru Program National
Valoarea AMH si varsta femeii sunt doua dintre criterii de eligibilitate in cadrul Subprogramului National de Fertilizare in Vitro. Sunt criterii cu atat mai importante cu cat procedurile de fertilizare in vitro sunt realizate doar cu ovocite proprii, iar rezerva ovariana a femeii trebuie sa permita o astfel de tehnica. O valoare a AMH peste 1 ng/ml creste sansele de reusita ale tehnicilor de reproducere umana asistata.
La Dacia Medical Center, pacientii nostri care doresc sa-si depuna dosarul in cadrul Subprogramului National de Fertilizare in Vitro beneficiaza de:
- consiliere pentru depunere dosar, GRATUITA;
- reduceri la pachetul de analize pentru FIV, despre care puteti citi in Oferte investigatii ginecologie;
- procedura realizata de Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, competenta in combaterea infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata, cu o experienta vasta in reproducere umana asistata.
Solutii pentru sarcina atunci cand AMH tinde spre zero
O valoare a AMH sub 1 ng/ml este considerata scazuta si indica o rezerva ovariana „pe sfarsit”. Scaderea dramatica a rezervei ovariene se manifesta la 38-40 de ani, cand sansele femeilor de a deveni mame tind sa se indrepte spre zero.
Studiile arata ca sansele de a obtine o sarcina la AMH 0.5 – 1 ng/ml sunt de aproximativ 10% pe ciclu, respectiv 15%.
In astfel de situatii, solutia cu sanse reale de succes o reprezinta fertilizarea in vitro cu ovocite donate. In cazul in care exista si o patologie masculina asociata si care nu permite folosirea spermatozoizilor partenerilor, indicatia este de fertilizare in vitro cu embrioni donati.
La Dacia Medical Center, poti conta pe experienta medicilor nostri, fie ca vorbim despre:
- interpretare valoare AMH;
- suport si realizare fertilizare in vitro in cadrul Subprogramului National de Fertilizare in Vitro;
- fertilizare in vitro cu ovocite donate si embrioni donati.
Pentru orice intrebari privind valoarea AMH pentru Program National, ne poti suna la 0766 536 553. Pentru consult, analize si investigatii, precum si pentru realizarea dosarului pentru FIV 2021, te asteptam in Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2.
[…] cea care influenteaza capacitatea oricarei femei de a obtine o sarcina. Asa se si explica de ce o valoare optima a AMH este principalul criteriu de eligibilitate in cadrul programelor de fertilizare in vitro finantate […]
[…] O valoare scazuta a AMH semnaleaza o problema de fertilitate. Un nivel scazut al AMH poate indica insuficienta ovariana prematura si aparitia menopauzei. Pe de alta parte, un nivel crescut al AMH este asociat cu sindromul ovarului polichistic. O valoare ridicata a AMH poate semnala prezenta unor tumori ovariene benigne sau canceroase. Despre rezerva ovariana si care sunt valorile considerate normale ale acesteia puteti afla mai multe din articolul Rezerva ovariana, pe intelesul tuturor. […]
Buna seara. Am 36 ani, Analiza AMH are valoarea de 0,4 și după stimularea ovariană , au rezultat doar 2 ovocite mature. Exista vreo șansa sa se formeze un embrion? Multumesc
Buna ziua. Raspunsul exact la intrebare il puteti afla doar prin continuarea procedurii de FIV. La aceasta valoare AMH si in contextul varstei, calitatea ovocitelor este posibil sa fie relativ scazuta.
Buna ziua! Am 49 ani și am făcut analiza AMH, care a ieșit cu o valoare de 0,0098. Este in regula aceasta valoare? Mai am șanse să rămân însărcinată? Mulțumesc!
Buna ziua. In contextul varstei dvs si a valorii AMH probabilitatea de a obtine o sarcina cu material genetic propriu este foarte mica. Recomandarea noastra este de FIV cu ovocite donate / embrioni donati, dupa caz. Specialistii nostri colaboreaza cu renumite clinici din Grecia pentru proceduri de FIV cu donate. Acolo exista un cadru legal foarte bine reglementat, iar varsta maxima pentru a apela la procedura este de 52 de ani. Pentru detalii si suport va recomandam sa ne sunati la 0766 536 553.
Buna ziua,
Am 30 de ani si o valoare a AMH-ului de 1,74. Cum este aceasta valoare?
Multumesc
Buna ziua. Valoarea AMH in contextul varstei este una ok pentru a obtine o sarcina pe cale naturala, asta daca nu exista cauze ascunse de infertilitate la dvs sau la partener. Exista numerosi factori ce pot influenta fertilitatea cuplului. Pentru investigatii de specialitate, va puteti programa si in clinica noastra – 0766 53 65 53
Buna ziua. Am 30 de ani si o valoare a AMH- ului de 12,02. Cum este aceasta valoare? Va multumesc.
Buna ziua. Valoarea AMH indica o probabilitate de ovare polichistice. Va recomandam un consult de specialitate. Daca aveti nevoie de suport, specialistii nostri va stau la dispozitie. Ne puteti suna la 0766 53 65 53 pentru o programare.
Buna seara!Am 34 de ani si o valoarea amh 0,3 ng/ml.Am sanse sa raman insarcinata?Multumesc.
Buna ziua. Conform datelor oferite in comentariu, probabilitatea de a obtine o sarcina pe cale naturala este extrem de mica. Tinand cont de varsta, ar fi o mica probabilitate de a incerca un FIV cu ovocite proprii, dar in general la aceasta valoare AMH recomandarea este de FIV cu donate. In aceasta perioada puteti beneficia de Programul National de decontare FIV 2023 pentru a realiza procedura cu ajutor de la stat, fie ca vorbim de ovocite proprii sau de donate. Gasiti detalii aici – https://www.daciamedicalcenter.ro/fertilizare-vitro-cu-ajutor-de-la-stat-si-2018.html Dr. Chadi Muheidli va sta la dispozitie pentru o consultatie online GRATUITA daca doriti sa discutati despre posibilitatea de inscriere la programul national fiv 2023. Programari la 0766 53 65 53.
Bună ziua! Am 38 de ani și AMH de 1,42. Ce șanse am pentru a obține o sarcină? Vă mulțumesc!
Buna ziua. Este o valoare buna in contextul varstei dvs, dar este important de analizat daca nu exista si alte probleme de fertilitate ce pot duce la dificultate sau imposibilitate in obtinerea unei sarcini. Pentru a primi un raspuns cu precizie, va recomandam un consult de infertilitate. Specialistii nostri va stau la dispozitie daca puteti ajunge in clinica noastra din Sectorul 2, Bucuresti, Bd. Dacia, Nr 101. Programari la 0766 53 65 53
Buna ziua,
Am 29 de ani si incerc sa raman insarcinata. In urma unor analize mai amanuntite am descoperit ca AMH-ul are o valoare de 0,68 , FSH 10,7 , LH 2,27 iar estradiol de 15,12. Care sunt sansele sa pot obtine o sarcina pe cale naturala? Multumesc
Buna ziua. Este o valoare destul de mica, in contextul varstei, prin urmare si probabilitatea de a obtine o sarcina pe cale naturala este destul de mica. Recomandarea noastra este sa luati legatura cat mai curand cu un specialist in infertilitate pentru a realiza investigatiile specifice si a identifica solutia optima in cazul dvs. La Dacia Medical Center, punem la dispozitie pacientelor reduceri si pachete speciale pentru a analiza factorii de infertilitate. https://www.daciamedicalcenter.ro/oferte-investigatii-ginecologie
Totodata, medici cu experienta si reputati la nivel national va stau la dispozitie si va ofera suport pentru a rezolva problema infertilitatii. Suntem parteneri si in Programul national pentru decontarea FIV 2023, avem un program propriu de finantare si colaboram cu clinici din Grecia pentru unele proceduri FIV. va asteptam cu detalii daca sunati la 0766 53 65 53.
Buna ziua! Am o valoare de 0,056 de Amh si varsta de 29 de ani! Se poate creste rezerva ovariana ??
Buna ziua. Tinand cont de valoarea AMH mentionata si in contextul varstei, este vorba de o insuficienta ovariana prematura. Rezerva ovariana este inascuta si nu o puteti creste. Pentru a obtine o sarcina in cazul dvs va recomandam Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Specialistii nostri va stau la dispozitie si va ofera suport pentru realizarea procedurii, atat in clinicile noastre partenere din Grecia (FIV cu ovocite proaspete), fie prin Programul national de decontare FIV 2023, care va ofera un suport financiar pentru decontarea procedurii si a medicatiei, ovocitele congelate fiind insa achizitionate de dvs (procedura de FIV cu ovocite proaspete in Romania nefiind reglementata foarte bine din punct de vedere legal). Pentru detalii si programare ne puteti suna la 0766 53 65 53 sau puteti discuta online cu dr. Chadi Muheidli, specialistul nostru in infertilitate. Pasii pentru consult online ii gasiti aici – https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online
Buna, am 36ani si o valoare AMH de 5,25 . Este in regula aceasta valoare sau prezintă risc pt alte complicatii?
Multumesc
Buna ziua. In contextul varstei, cel mai probabil este vorba de un ovar polichistic. Pentru o a doua opinie medicala, va stam la dispozitie daca puteti ajunge in clinica: bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53. Numai bine!
Buna ziua ma pregatessc pentru fiv si am
Facut AMH si a iesit 0.90 este scazut sau este ok pentru varsta mea de 33
Buna ziua. Fiind in procedura de pregatire pentru FIV, va recomandam sa discutati cu medicul curant despre valoarea AMH si sansele de obtinere a sarcinii, acesta cunoscand si istoricul dvs medical. Multa sanatate!
Buna ziua. Am o intrebare.
Am facut analiza de Amh si a iesit valoarea de 5,11. Valoarea de referinta de la laborator fiind 0,07-7,35 ng/ml. Precizez ca am varsta de 32 de ani. Este ok aceasta valoare? Multumesc.
Buna ziua. Conform datelor indicate, exista o probabilitate de ovar polichistic. Daca aveti nevoie de suport medical si va doriti un diagnostic cu acuratete, specialistii nostri va stau la dispozitie pentru o consultatie si analizarea dosarului dvs medical. Ne puteti suna la 0766 53 65 53 pentru a stabili o programare. Ne gasiti in sectorul 2, bd Dacia, nr. 101. Numai bine!