O histerectomie este o interventie chirurgicala pentru indepartarea uterului, organul gol in care bebelusul creste si se dezvolta in timpul sarcinii. Procedura se realizeaza ca tratament pentru afectiuni precum fibrom, endometrioza sau chiar cancer de col uterin, situatie in care poate salva viata. De retinut ca dupa aceasta interventie nu vei mai putea purta o sarcina. Sunt insa si persoane care se simt ca si cum si-ar fi pierdut feminitatea, chiar daca nu vor sa devina mame. In aceste conditii, pacientele se intreaba cum va fi viata sexuala dupa histerectomie. Despre aceasta preocupare, vorbim, pe larg, in continuarea articolului.
Histerectomia este cea mai frecventa interventie chirurgicala majora din sfera genitala la femei si a doua interventie dupa cea de cezariana. Implicatiile histerectomiei asupra sexualitatii sunt de natura somatica, dar au si o componenta psihica.
Interventia chirurgicala e indicata in cazuri in care pacienta sufera de afectiuni precum:
- menometroragii: ce constau in sangerari uterine anormale, neregulate, de lunga durata;
- leiomiom uterin: ce este o tumora benigna ce apare la nivelul uterului;
- endometrioza despre care poti afla mai multe din Tratament pentru endometrioza, boala care produce dureri si infertilitate;
- prolaps uterin sau ruptura uterina;
- patologie oncologica despre care poti afla mai multe din articolul 3 lucruri esentiale pe care orice femeie trebuie sa le stie despre cancerul de col uterin.
Orice interventie chirurgicala poate avea atat efecte secundare pe termen scurt, cat si pe termen lung. O histerectomie poate provoca reactii adverse precum durere si sangerare. In ceea ce priveste viata sexuala dupa histerectomie, ea va fi afectata in saptamanile care urmeaza procedurii interventiei. Odata ce te-ai vindecat, nu ar trebui sa fie un impediment pentru a te bucura de o viata sexuala implinita.
Viata sexuala dupa histerectomie: doua luni pana la disparitia efectelor secundare
Potrivit specialistilor, in aproximativ doua luni, cele mai multe dintre efectele secundare legate de interventia chirurgicala ar trebui sa dispara, iar corpul sa se vindece.
De retinut este ca interventia chirurgicala poate fi de mai multe feluri, respectiv:
- histerectomie totala;
- histerectomie partiala;
- histerectomie radicala.
Histerectomie totala
O histerectomie totala presupune indepartarea intregului uter, inclusiv a colului uterin. De asemenea, chirurgul poate indeparta ovarele si trompele uterine, in cadrul aceleiasi interventii.
Histerectomie partiala
Numita si subtotala sau supracervicala, histerectomia partiala consta in indepartarea doar a partii superioare a uterului, in timp ce colul uterin este lasat pe loc.
Histerectomie radicala
In cadrul operatiei de histerectomie radicala sau totala, chirurgul indeparteaza uterul, colul uterin, tesutul de pe ambele parti ale colului uterin si partea superioara a vaginului. Acest tip de interventie este adesea folosita pentru a trata cancerul de col uterin sau de uter.
Histerectomia presupune, in 50% din situatii, si ooforectomie, cu scopul de a reduce riscul de cancer ovarian sau pentru a preveni alta patologie ovariana. Ooforectomia este indepartarea uni sau bilaterala a ovarelor.
Viata sexuala dupa histerectomie, imbunatatita
Dupa operatie, e posibil sa te confrunti cu sangerari si scurgeri usoare, iar in functie de tipul de histerectomie, nu vei mai avea menstruatii regulate sau deloc.
De asemenea, de retinut este faptul ca durerea, arsura si mancarimea in jurul locului inciziei sunt normale. Daca ti-au fost indepartate ovarele, probabil ca vei avea efecte secundare asemanatoare menopauzei, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne.
In ceea ce priveste viata sexuala dupa histerectomie, majoritatea femeilor au spus ca fie a ramas la fel, fie s-a imbunatatit. Si asta deoarece au scapat de durerea sau sangerarea abundenta care le-au determinat sa opteze pentru operatie.
Consecinte ale extirparii ovarelor
Cu toate acestea, extirparea ovarelor in timpul procedurii iti poate diminua dorinta sexuala. Fenomenul apare pentru ca ovarele produc testosteron si estrogen, hormoni care contribuie la nivelul libidoului.
In aceste conditii, unele femei sustin ca au orgasme mai putin intense sau nu mai au deloc dupa operatie. Acest lucru este cauzat de faptul ca indepartarea uterului poate taia nervii care permit atingerea orgasmului.
De asemenea, colul uterin contine nervi care sunt stimulati in timpul sexului. Daca colul uterin a fost indepartat in timpul procedurii, nervii respectivi au fost taiati. Totusi, acest lucru este rar intalnit pentru majoritatea femeilor care au o interventie chirurgicala de histerectomie.
O alta consecinta asupra vietii sexuale dupa histerectomie este ca indepartarea ovarelor va duce la menopauza, care poate usca tesuturile vaginului si poate face sexul dureros.
Viata sexuala dupa histerectomie: efecte secundare
Chiar daca in cele mai multe cazuri, viata sexuala se imbunatateste dupa histerectomie, in aproximativ 20% dintre cazuri, exista o deteriorare a functiei sexuale. Aparitia unui deficit de estrogeni dupa operatie afecteaza starea de sanatate a femeii si calitatea vietii sexuale.
Pe de alta parte, studii complexe au identificat o imbunatatire a procentului femeilor care au inregistrat efecte pozitive asupra sexualitatii, dupa histerectomie, daca au beneficiat de consiliere psihologica. Si asta deoarece pentru multe femei, lipsa uterului inseamna pierderea feminitatii.
De retinut este ca efectele histerectomiei asupra calitatii vietii si a functionarii sexuale difera de la o femeie la alta.
Implicatii somatice
Histerectomia efectuata pentru o patologie oncologica are un efect cert negativ asupra functiei sexuale. Acest lucru se intampla mai ales daca operatia este extinsa si e nevoie si de terapie auxiliara, respectiv chimioterapie sau radioterapie. Cicatricea vaginala, cat si afectarea inervatiei senzitive a vaginului, pot afecta calitatea vietii sexuale ulterioare. Femeile care experimenteaza usoare contractii uterine si senzitivitate la nivelul cervixului ca parte a stimularii sexuale vor inregistra o reducere a placerii. De asemenea, s-ar putea confrunta cu:
- scaderea libidoului;
- scaderea frecventei actului sexual;
- scaderea capacitatii de reactie sexuala;
- dificultatea de a ajunge la orgasm;
- diminuarea comunicarii de cuplu;
- diminuarea sensibilitatii vaginului;
- dispareunia;
- pierderea elasticitatii vaginale.
Daca te confrunti cu vreuna dintre problemele care si-ar putea gasit rezolvarea in histerectomie sau ai trecut printr-o astfel de interventie si ai nevoie de un medic cu experienta, ai putea apela la specialistii Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.
Buna ziua, sunt una din pacientele care se confrunta cu problema efectelor secundare dupa operatia de histerectomie totala efectuata in anul 2017.
Resimte diverse semne si simptome determinate de patologia care impune histerectomia, acestea influentand in sens negativ calitatea vietii, sexuale:
-durere in etajul abdominal inferior – pelvialgii
-dispareunie
-incontinenta urinara
Va rog sa-mi dati soluti pentru ameliorarea acestor sintome
Va doresc numai bine si sanatate maxima!
Buna seara. Ne dorim foarte mult sa va oferim tratamentul corect, insa putem face asta dupa o evaluare medicala completa, pentru care va asteptam in clinica noastra. Pentru programari, va rugam sa sunati la 0766 536 553.
La cât timp după histerectomia totală se poate relua activitatea sexuală?
Buna ziua. Va recomandam sa solicitati opinia medicului curant, in baza unei evaluari ecografice care sa certifice faptul ca activitatea sexuala ar putea fi reluata. Va stam la dispozitie pentru un control de specialitate la 0766 536 553.
Buna ziua as vrea si eu sa stiu dna doctor nici.eu nu mai.am.uter dar cand fac simt cat decat placere nuj sunt medicamente..sau as vrea un consult8
Buna ziua! Pentru programari, ne puteti contacta la 0766 536 553.
Bună seara!! În cazul unei placente carreta se poate ajunge la operație de histerectomie?
Bună,eu am avut placenta pravevia centrala (acreeta) și din păcate când am născut mia fost scos uterul deoarece am dat în hemoragie! Multa sănătate
Buna ziua! In cazul dumneavoastra, va recomandam sa discutati cu medicul curant, care va cunoaste cel mai bine istoricul medical. Toate cele bune!
Operatie de histerectomie subtotala ce perioada trebuie să treacă până la începerea vieții sexuale
Buna ziua. Este o recomandare ce cade in sarcina medicului curant si a echipei care a realizat interventia.
Bună ziua. După operaţie anul trecut de histeroctomie totală, sângerez La contact sexual
. Care potenciális fii cauza? Multumesc
Buna ziua. Sangerarile in afara perioadei menstruale trebuie investigate. Va recomandam sa va adresati medicului curant pentru un consult de specialitate in urma caruia poate investiga ecografic situatia descrisa. Daca aveti nevoie de suport si puteti ajunge in clinica noastra din Bucuresti, va asteptam cu drag in Bd. Dacia, nr 101. Programari la 0766.53.65.53. Multa sanatate!
Buna ziua m am operat acum doua luni de fibrom…ovarele nu au fost scoase.De ceva timp doua săptămâni am observat că mi se umfla sânii și dor îngrozitor .De ce ??
Buna ziua. Vi se poate oferi un raspuns in cadrul unei consultatii de specialitate. Va recomandam sa contactati medicul curant care va cunoaste si istoricul medical sa faceti o verificare. Pentru second opinion specialistii nostri va stau la dispozitie, dar este necesar sa veniti in clinica pentru consultatie.
Bună seara am fost operata de chist ovarian acum 13 ani și miau fost scoase toate organele genitale mai puțin colul uterin pot sa mai fac vreo alta boala genitala?
Buna ziua. Da, puteti dezvolta orice afectiune specifica pentru zona colului uterin care a ramas ne extirpat in cazul dvs. Recomandam monitorizarea periodica, la medicul ginecolog, conform recomandarilor acestuia.
Am făcut anul trecut op de histerectomie și transpozitie ovariana, acum am un chist pe ovarul drept de 5 cm nu mi a zis nimeni de ce natura e, ce pot sa fac!
Buna ziua. Imi puteti spune, va rog, unde ati facut operatie de transpozitie ovariana, la ce doctor si daca aveti vreun sfat in aceasta privinta?
Multumesc anticipat.
Buna ziua. Va puteti adresa medicului curant cu care ati colaborat pentru interventia de anul trecut sau daca doriti o a doua opinie medicala, specialistii nostri va stau la dispozitie. Este insa necesar sa veniti in clinica pentru un consult si o analiza a dosarului medical. Ne gasiti in sectorul 2, cu programare la 0766 53 65 53. Multa sanatate!
Buna ziua pe 27 noiembrie am 2 luni de cand am avut operatia de Histerectomia ,miau scos uterul si colul uterin si trompele dar miau lasat ovarele,am avut si endometrioza peste tot si asta este a doua operatie in 4 ani.Intrebarea mea este la cat timp este bine sa ai relatii sexuale,medicul mia zis ca dupa 6 saptamani dar eu inca am dureri de burta si in jurul operatiilor simt arsuri,este normal sa am dureri
Buna ziua. va recomandam un consult la medicul curant pentru a va evalua starea de sanatate. Fiecare caz are particularitatile lui si nu va putem face recomandari fara a analiza dosarul medical si fara un consult in clinica. Daca sunteti din Bucuresti, specialistii nostri va stau la dispozitie daca ne sunati la 0766 536 553.
Bună ziua la cit timp după operație trebuie să merg la control
Buna ziua. Trebuie sa urmati indicatiile medicului care v-a oferat pentru a verifica starea dvs de sanatate. Va recomandam sa il contactati si sa stabiliti impreuna data optima pentru control. Multa sanatate!
Buna, si eu am fost nevoita sa mi se aplice histerectomia,nu stiu exact de ce fel ca e totala sau doar uterul, insa as avea mare nevoie de un medic specializat pentru problemele cu care ma confrunt.Asa dar astept raspunsul dmv cu drag Tatu Nicoleta
Buna ziua! Va oferim cu drag suportul medical de care aveti nevoie, dar pentru aceasta este necesar sa veniti in clinica la o consultatie. In urma unei evaluari ecografice si a analizei dosarului medical pe care il aveti, va vom putea oferi un diagnostic cu acuratete. Specialistii nostri va stau la dispozitie daca puteti ajunge in Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2, Bucuresti. Programarile le stabilim doar telefonic, ne puteti suna la 0766 5 3 65 53. Multa sanatate!
Bună ziua, am 4 luni de la operația de histerectomie subtotala în care s-a îndepărtat uterul și trompele. Am înțeles ca mai am un bont de uter. Întrebarea mea este dacă mai pot ramane insarcinata accidental. Dacă partenerul ejaculări în interior rămân insarcinata? Mulțumesc!
Buna ziua. In situatia prezentata de dvs, probabilitatea unei sarcini pe cale naturala nu exista. Lipsa uterului nu va permite sa sustineti o sarcina. Daca aveti inca o rezerva ovariana, optiunea la care puteti apela pentru a avea un copil cu material genetic propriu este de mama surogat, in Grecia. Specialistii nostri in infertilitate va pot oferi detalii si suport daca veniti in clinica. Sunati la 0766 53 65 53 pentru o programare.
Bună seara.Mă numesc Petro ,am 40 de ani si va rog dacă ma puteți ajuta cu un răspuns deoarece sunt îngrijorată ,de 2 luni m-am îngrășat puțin și ma gândesc sa nu fiu însărcinată.
Am făcut 2 teste și sunt negative.
Sunt operată de 2 ani am histerectomie (uter+ trompe extirpate),întrebarea mea este as putea rămâne însărcinată dacă nu folosim nimic pentru protecție?
Buna ziua. In contextul descris de dvs, probabilitatea unei sarcini nu exista. Va recomandam cu control de rutina la medicul curant pentru a identifica alte posibile cauze. Multa sanatate!
Buna ziua ,vă mulțumesc pt.răspuns.
O zi frumoasă vă doresc.
Buna ziua. Ne bucuram ca v-am putut fi de ajutor!
Bună ziua, am 43 de ani și în urma cu o luna am fost operată de miom de 4.7 cm și încă unul apărut peste noapte 2 cm , in urma căreia mi-au extirpat uterul și trompele,
întrebarea ar fi dacă e normal după 1 luna, să acuz dureri abdominale, dureri de spate, oboseala la mers, la activități ușoare , scaune moi, apoase uneori (înainte de operație erau normale și unu pe zi, acum și 2-3), partenerul meu spune ca uneori corpul meu este prea fierbinte însă, febra nu am. Este normal ca aceste simptome sa existe, sau ce ma sfătuiți sa fac? Va mulțumesc!
Buna ziua. Va recomandam sa mergeti la o consultatie la medicul curant care va cunoaste istoricul medical si cu care ati realizat procedura. Acesta este cel mai in masura sa va ofere suportul necesar. Daca sunteti din Bucuresti si doriti o a doua opinie medicala, va asteptam in Bd Dacia, nr 101. Fara analize de specialitate nu putem pune un diagnostic si nici face recomandari de tratament.
Buna ziua m-am operat acum două luni am.avut.ovare.polichistice.ovare.lea.scos.domnu.doctor.nu.uter.ca.este.bne.uteru.dar.la.contact.sexual.am.avut.o.mica.sangerare.care.poate
Fi cauza vă mulțumesc frumos pentru înțelegere
Buna ziua. Va recomandam sa discutati cu medicul curant care a efectuat interventia si cunoaste in detaliu cazul dvs si istoricul medical. Daca va doriti o a doua opinie medicala, specialistii nostri va stau la dispozitie si va pot oferi suport, dar pentru aceasta trebuie sa veniti in clinica, sa faceti o consultatie si investigatii specifice si analiza dosarului medical. Pentru o programare, ne puteti suna la 0766 536 553.